לרדת בגדול - על קיצוניות של חלק ממי שרוצה לרדת בגדול

 

בחודש נובמבר 2009 פורסמה בעיתון הניו יורק טיימס כתבה אודות הקיצוניות בתהליך הירידה במשקל בהתייחס באופן ספציפי לתוכנית הטלוויזיה האמריקאית "לרדת בגדול" או בשמה הלועזי The Biggest Loser. עפ"י הכתבה - שיטתה של הגירסא האמריקאית של התוכנית "לרדת בגדול" נכשלה כישלון חרוץ, וחלק מהמתמודדים עושים לעצמם נזק בלתי הפיך.

 

להלן תרגום הכתבה בלשון חופשית:

 

בכתבה מסופר על כך ש-40 מתמודדים לשעבר של התוכנית "לרדת בגדול" נפגשו ל"מפגש מחזור" במסגרת תוכנית טלוויזיה בארה"ב כשדווקא הזוכה של העונה הראשונה של "לרדת בגדול" בגירסא האמריקאית (ראיין בנסון) חסר במפגש הזה, משום שלכאורה, עפ"י הנטען בכתבה, הוא עלה בחזרה במשקל.
בניגוד לדעה הרווחת בציבור, הזוכה לשעבר דווקא חושב שהתוכנית לא זימנה אותו למפגש משום שהוא הודה באופן פומבי שבזמן התוכנית הוא ירד במשקל על ידי שימוש באמצעים קיצוניים כגון צום והימנעות משתייה עד כדי כך פגיעה בריאותית.

 

עפ"י הכתבה התוכנית "לרדת בגדול" מצליחה מאוד בארה"ב, וצופים בה מעל 10 מיליון איש בכל שבוע, מתואר כי המשתתפים מתאמצים לרדת בגדול במשקלם וחלקם מוכנים לעשות זאת בכל מחיר, כולל במחיר פגיעה בריאותית, העיקר שהם יוכלו לנצח ולהישאר בתוכנית "לרדת בגדול" במשך עוד שבוע.
פרט למר בנסון, לפחות עוד מתמודד אחד הודה בשימוש בטכניקות מסוכנות לאובדן משקל במסגרת התוכנית "לרדת בגדול", כולל צום מוחלט, ללא אוכל וללא שתייה.

 

בפרק הראשון של העונה השמינית של התוכנית לרדת בגדול (שמשודרת בארה"ב במהלך חודשי כתיבת המאמר - סוף שנת 2009), נשלחו 2 מתמודדים לבית חולים, אחד מהם באמצעות פינוי אווירי לאחר שהתמוטט מהתייבשות ומכת חום במהלך מירוץ באורך קילומטר וחצי.

עפ"י הכתבה מתמודדים חדשים נכנסים לתוכנית "לרדת בגדול" כשהכושר שלהם ירוד במיוחד, והיות שהם כל כך נחושים אז מעונה לעונה נשברים שיאי ירידה במשקל.
מומחים רפואיים ממליצים להימנע מירידה של יותר מ-1 ק"ג בשבוע, משום שאבדן מהיר של משקל יכול לגרום לבעיות חמורות כולל נזק לשריר הלב, דופק לא סדיר, ירידה חמורה באשלגן ובמוליכות של הדם.

 

פרופסור צ'ארלס בוראנט, דוקטור לרפואה פנימית, אומר שהוא ממתין למתמודד הראשון מהתוכנית "לרדת בגדול" שיחטוף התקף לב. לדבריו יש לו פציינטים שרצו לרדת במשקל באופן מהיר על בסיס השיטות של "לרדת בגדול" והוא מייעץ להם נגד השיטה הזו. לדברי הפרופסור, התוכנית היא נצלנית ובה לוקחים אנשים מסכנים שסובלים מבעיות רבות של משקל, ובמקום לגרום להם להתמודד עם המשקל גורמים להם להתמודד בתחרות במסגרת התוכנית "לרדת בגדול" כשהפרס הוא על סך של 250 אלף דולר.

 

לרדת בגדול

 

ד"ר רוב הויזאנגה, היועץ הרפואי של התוכנית "לרדת בגדול" בארה"ב, אומר שהתוכנית בטוחה, ושהיא עדיפה בהרבה בהשוואה לניתוחים או דיאטות הרעבה. בראיונות בתוכנית "לרדת בגדול" מציינים במפורש המאמנים והמפיקים של התוכנית כי טעויות בתרגול ובאופן ההתמודדות עם המשקל יכולות לקרות בתוכנית.ד"ר הויזאנגה אומר שאם הם היו עושים מחדש את הפרק הראשון של העונה השמינית של התוכנית "לרדת בגדול" הם היו נמנעים מהמירוץ לקילומטר וחצי, לדבריו: "זה היה קושי בלתי צפוי ואנו נעשה זאת טוב יותר בעתיד".
לטענתו מה שקרה בתוכנית הראשונה של "לרדת בגדול" שינה מאוד את הדרך שבה המאמנים והמפיקים רואים את הדברים ומעתה הם ישגיחו טוב יותר על המתחרים בתוכנית בהקשר של טמפרטורת גוף בזמן אימון.

 

מתמודדים מסוימים מהתוכנית "לרדת בגדול" טוענים כי טכניקות ההרזיה המסוכנת מקובלות מאוד בקרב מתמודדים בתוכנית. לדברי קאי היבארד, המתמודדת שירדה 55 ק"ג וסיימה במקום השני בעונה השלישית של "לרדת בגדול" בארה"ב, מתמודדים רבים היו שותים מעט מאוד מים ב-24 השעות הקודמות לשקילה והיו מתאמנים עם כמה שפחות בגדים שרק אפשר (כשהמצלמות מכובות).

לדבריה של גברת היבארד, שבפרק הגמר של התוכנית "לרדת בגדול" שקלה 65 ק"ג, היא העלתה במשקלה 14 ק"ג בתוך שבועיים מסיום התוכנית, רוב רובו המשקל עלה רק משתיית מים.
לדברי מר בנסון זוהי אינה התקרית היחידה והזוכים של 4 העונות הראשונות העלו במשקל לפחות 20% מייד בסיום התוכנית.

 

לרדת בגדול

 

ג'יליאן מייקלס, אחת משני המאמנים של התוכנית "לרדת בגדול" האמריקאית ציינה כי החוויות של גב' היבארד ומר בנסון נכונות ומהוות את ה"צד האפל של התוכנית".
לדבריה מתמודדים בתוכנית "לרדת בגדול" עלולים 'קצת להשתגע' ולרזות יותר מדי ומהר אולם הם נבדקים רפואית ובמידה והם סובלים מהתייבשות ו/או נוטלים סמים או חומרים משתנים - הם עלולים לעוף מהתוכנית.

עפ"י הגב' מייקלס מדובר בחלק היותר גרוע של התוכנית "לרדת בגדול" וזה חלק מהטבע של תוכניות ריאליטי.

 

המתמודדים בתוכנית האמריקאית של "לרדת בגדול" נדרשים לחתום על מסמך שמציין כי הם מאמינים בלב שלם שהם במצב רפואי / בריאותי מצוין להצלחה בתהליך דיאטה.

 

היו מספר מקרים שעיתונאים ניסו לתקשר עם מתמודדי "לרדת בגדול" האמריקאית ולקבל מהם מידע לגבי האווירה בתוכנית, היה מקרה ספציפי שבו לאחר שנעשתה פנייה מעיתונאי מסוים למספר מתמודדים ב"לרדת בגדול" - שלח מפיק של התוכנית אימייל למתמודדים רבים והזהיר אותם שאם הם ישתפו בתקשורת על מה שקורה בתוכנית, מבלי לקבל על כך אישור - יהיו לכך השלכות רציניות.

מתמודד "לרדת בגדול" אשר נחשף לכלי התקשורת ללא אישור מפורש מהתוכנית עלול להיקנס בסכום שנע בין 100,000 - 1,000,000 דולר, תלוי בתזמון של הראיון.

 

לדברי אנשי הצוות של "לרדת בגדול" כ-50% מהמשתתפים נשארו במשקל קרוב להישג שלהם בתוכנית.

 

 

*** אין באמור כאן כדי להביע ביקורת אודות התוכנית "לרדת בגדול" בגירסא הישראלית ו/או האמריקאית אלא כדי להביע ביקורת אודות שיטות פסולות לירידה במשקל שנוקטים חלק מהמתמודדים של "לרדת בגדול" וזאת על אף שעל פי המאמר המקורי הם חתומים על הסכם שלא לעשות מעשים פסולים אלה כחלק מהשתתפותם בתוכנית "לרדת בגדול" ובאופן עקרוני כל עוד הם במעקב כחלק מההשתתפות הישירה ו/או העקיפה שלהם בתוכנית.

 

 

 

בחזרה לדף מאמרים

 

הרשמה לאתר בחינם צרו קשר