מהי התזונה הנכונה למי שסובל מאבנים בכליות?

 

אבנים בכליות שמתחילות להכאיב מהוות תופעה לא נעימה בכלל המלווה בכאבים עזים, בעיות בשתן ודורשת פרוצדורה כירורגית. קיימים גורמים שונים המשפיעים על היווצרות אבנים כמו גנטיקה, עלייה במשקל וגם שינויים תזונתיים.

מחקרים שונים הצביעו על כך ששתייה של בין 8-12 כוסות מים ביום יכולה להפחית סיכון וגם תזונה מאוזנת במינימום נתרן וסוכרים. חשוב לדעת שגם מי שכבר עבר פרוצדורה להוצאת וריסוק אבנים מהכליות עשוי לחוות את אותו סבל שוב, כי על פי נתונים כ-50% מאלה שסבלו מאבנים בכליות יחוו שוב את התופעה הכרוכה באשפוז וכאב. סטטיסטיקה זו מוכיחה שמי שנמצא בקבוצת סיכון צריך להשקיע מאמצים רבים במניעת הישנותה של היווצרות חוזרת של אבני כליות ובדרכי השתן.

הבשורות המעודדות הן שניתן לעשות זאת, בין היתר, באמצעות שינויים תזונתיים ותוספים ייעודיים. לפניכם מספר המלצות על תזונה המתאימה יותר לסובלים מתופעה של אבנים בכליות. נתחיל בכך שחשוב מאוד להרבות בנוזלים ולשמור על לחות במיוחד אם אתם מרבים לעסוק בפעילות גופנית שגורמת להזעה ולאובדן של נוזלים. ההמלצה היא שתייה של בין 2-3 ליטר נוזלים והימנעות ממשקאות מייבשים המכילים רפאין כמו גם הימנעות ממשקאות מוגזים המכילים כמות גבוהה של פרוקטוז.

 

 

מניעת אבנים באמצעות התאמות תזונתיות

התפריט התזונתי אמור להיות מותאם לרקע הבריאותי, לצרכים האישיים והן לסוג האבנים. כך למשל, לרוב הסובלים מחומצה אורית צורכים כמות גבוה של בשר אדום בו תרכובת שמובילה לייצור גבוה של חומצת שתן המעודדת היווצרות אבנים ולכן, יש להפחית ככל שניתן מזונות עתירי פורין (התרכובת הכימית) כמו משקאות אלכוהוליים, סרדינים וכאמור, בשר אדום.

 

אבנים מסוג אוקסלט מצריך תפריט דל סידן אוקסלט, תרכובת שנמצאת באופן טבעי במזונות שונים בוטנים, שוקולד, בטטה, אגוזים, סלק, פירות יער, תרד ולכן, הימנעות או לפחות הפחתת הצריכה של מזונות אלה יכולה לסייע במניעת היווצרות אבנים מסוג זה.
תזונה דלה בסידן אף היא מעלה את הסיכוי לפתח אבני אוקסלט בכליות. המטרה היא לצמצם את הנתרן אבל לא את המאכלים שמאפשרים צריכה של סידן, כי מזון עתיר בנתרן גם גורם להגברת דליפת הסידן בשתן כך שמאבדים עם הזמן כמויות של סידן. ניתן לקבל סידן ממקורות שונים כמו חלב, יוגורט, קוטג', קטניות כמו טופו, ירקות ירוקים כהים. לעיתים תוספי סידן יכולים לסייע באיזון כמות הסידן הנדרשת. אפשר להשתמש בויטמינים שמסייעים בספיגת הזידן כדי לקבל את כמות הסידן הגבוהה ביותר כמו ויטמין D הנמצא בדג סלומון או גבינות.

חשוב לדעת שגם מינון גבוה של תוספים מסוג ויטמין C יכולה להעלות את הסיכוי לאבנים בכליות ולכן ההעדפה היא צריכת ויטמין C ממקורות טבעיים כמו תפוזים ואשכוליות.

 

מה בין חלבון וסוכר לאבנים בכליות?

במקרים רבים ההמלצה התזונתית היא להפחית את צריכת החלבון מהחי כמו משר, עוף, ביצים המגדיל את כמות חומצת השתן ולהיעזר באלטרנטיבות כמו קינואה, חומוס, טופו. יש לקחת בחשבון שגם סוכרים מעלים את הסיכון לאבנים בכליות ואלה מגיעים בעיקר במזון מעובד כמו מיצים, אורז חום ועוד.

ישנם גם תוספים שיכולים לסייע במניעת הישנות התופעה כמו תוספים המבוססים על פוטסיום ציטראט, הניתן במצבים של אבני כליה, על מנת לסייע בטיפול וכן למניעת היווצרות אבנים חדשות. למעשה, מחקרים מראים כי פוטסיום ציטראט מפחית ב 93% היווצרות של אבני כליה חדשות. השימוש בפוטסיום ציטראט יכול להפחית התקפי כאב בשל עווית כליתית ולהעלות את רמות הציטראט בשתן וכך מסייע בעיכוב היווצרות אבני סידן אוקסלט וסידן פוספאט וכן במניעתן.

 

 

בחזרה לדף מאמרים

 

 

 

הרשמה לאתר בחינם צרו קשר