כולסטרול - ניתן לשלוט עליו!
כולסטרול הינו גורם משמעותי למחלות לב וכלי דם, כך עולה ממחקרים רבים שבוצעו בשנים האחרונות באוניברסיטאות מובילות.
עם זאת, בקרב האוכלוסייה רווחת התפיסה כי כולסטרול גבוה נמצא אך ורק בקרב בעלי עודף משקל, בקרב מבוגרים או כתוצאה מתורשה. רובנו לא יודעים מהו כולסטרול ומה תפקידו בגוף האדם, מהי המשמעות של רמה נמוכה או גבוהה של כולסטרול, מהו כולסטרול "טוב" אל מול כולסטרול "רע", וכיצד תזונה משפיעה על כולסטרול בגופנו.
בשנים האחרונות הוגברו המאמצים ליצירת מודעות הציבור לגבי כולסטרול, שכן מחצית ממקרי התחלואה והתמותה בעולם המערבי הם כתוצאה מבעיות שקשורות אל כולסטרול.
כולסטרול הינו מרכיב שנמצא בדם בכל תא בגוף, כאשר הכבד מייצר כ-70% מכמות הכולסטרול בדם ואילו הגוף מייצר את יתרת ה-30% דרך המזון שנכנס אליו. כולסטרול הינו חיוני לבניית קרומי התאים, יצירת מיצי מרה, הורמונים, וויטמינים, ועולם הכולסטרול הינו שומני ונוטה לשקוע בתוך כלי הדם ו"לסתום אותם".
ישנם שני סוגי כולסטרול בדם וחשוב להבחין ביניהם: הכולסטרול ה"טוב" (HDL) והכולסטרול ה"רע" (LDL).
הסוג ה"טוב" של כולסטרול (HDL) נוצר בגוף והודף ומנקה את הסוג הרע של כולסטרול (LDL) - זה שנוצר בכבד וסותם את כלי הדם בגוף.
היחס בין כמות שני הסוגים של כולסטרול בדם קובע האם הכולסטרול ישקע ברקמות הגוף או יתפרק בכבד.
כמות גבוהה של כולסטרול "רע" (LDL) גורמת להצטברות כולסטרול בגוף, לשקיעתו בדפנות כלי הדם, מה שמפחית את אספקת הדם העשיר בחמצן לכלי הדם השונים וכתוצאה מכך עשויות להתפתח בגוף בעיות שונות כגון מחלות לב, טרשת עורקים, קרישים בדם, סתימת עורקים, שבץ מוחי ועוד.
לעומת זאת, כמות גבוהה של כולסטרול "טוב" (HDL) מנקה את הגוף מעודפי כולסטרול "רע", מונעת את שקיעתו בדפנות כלי הדם, מחזירה אותו לכבד ובזכות זה נמנעת התפתחות המחלות הנ"ל. ככל שרמת הכולסטרול ה"טוב" גבוהה, הסיכון לפתח מחלות הולך ופוחת. כולסטרול "רע" גבוה הוא בעצם הבסיס של אבחון " כולסטרול גבוה ".
כיצד ניתן לשלוט על רמת כולסטרול בגופנו?
יש שני גורמים עיקריים שמשפיעים על הרמה של כולסטרול בגופנו והם אורח חיים ותורשה, כמו כן כולסטרול מושפע גם מגילו של הגוף והמגדר (מין). ניתן לשלוט ברמות כולסטרול בגופנו באמצעות שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית אירובית כגון ריצה, שחייה, הליכה, רכיבה על אופניים וכו'. פעילות גופנית, התורמת גם לירידה במשקל, מורידה את ריכוז השומנים בדם, מפחיתה את הרמות של כולסטרול ה"רע" בדם ומעלה את הרמות של כולסטרול ה"טוב".
תזונה נכונה להורדת כולסטרול "רע" ולהעלאת כולסטרול "טוב"
תזונה נכונה להורדת כולסטרול "רע" משמעותה הימנעות ממזון רווי שומן, שעיקרו מזון מן החי, נקניקים, בשר אדום, מטוגן, חלמון ביצה, מאפים, גלידות, גבינות שמנות וכו'. בנוסף, שתיית אלכוהול מופרזת ועישון סיגריות משפיעים על רמת כולסטרול גבוהה בדם, ולכן יש להפחית או להימנע מהם. תזונה נכונה המעלה את רמת הכולסטרול ה"טוב" הינה תזונה ממזון עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים במים כמו ירקות ופירות, שעועית, שיבולת שועל, סויה, או משומנים בלתי רווים כמו שמן זית, אבוקדו, זיתים, אגוזים, שמן קנולה. למרות זאת, ישנם מקרים בהם יש צורך בטיפול רפואי תרופתי הניתן על ידי רופא על מנת להפחית את הרמה של כולסטרול בגוף, זאת במקביל להקפדה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה.
לסיכום, הכולסטרול הכרחי לגופנו אך רמות גבוהות של כולסטרול (רע) מסוכנת לגופנו. ניתן לשלוט על רמת הכולסטרול בגופנו ולמנוע מחלות לב ועורקים. תזונה נכונה בשילוב של ייעוץ עם דיאטנית ופעילות גופנית חיונית והכרחית להורדת כולסטרול ומשקל הגוף, על מנת שניתן יהיה לשלוט ברמות הכולסטרול ה"רע" וה"טוב" בדם. כמו כן, רצוי לבדוק את רמת הכולסטרול בגוף מדי חצי שנה באמצעות בדיקות דם.
בחזרה לדף מאמרים