דיאטנית – מה חשיבותה לתהליך הרזיה?
תהליך של ירידה במשקל שאינו בהנחיה או בייעוץ של איש מקצוע, עשוי לגרום נזק לגופנו. על מנת לאכול באופן בריא ולקבל כלים נכונים בתהליך ההרזיה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית או יועצת תזונתית.
תפקידה של דיאטנית הוא לעזור לנו לפתח הרגלי תזונה חדשים על מנת לשמור ולפתח אורח חיים בריא יותר. קהל היעד של דיאטנית ממוצעת הוא בעיקר אנשים שסובלים מבעיה של משקל עודף וקשה להם לרדת במשקל, קהל יעד נוסף של דיאטנית הם אנשים הסובלים מבעיית רזון קיצוני וקשה להם מאוד לעלות במשקל.
תהליך הפגישה עם דיאטנית:
בפגישה עם דיאטנית מתרחש תהליך של בניית תפריט אישי לדיאטה מאוזנת ומבוקרת. מי שמקפיד באופן קיצוני על התפריט שקיבל מאותה דיאטנית ירגיש שיפור משמעותי במצב בריאותו וכן יגבר הסיכוי שלו להתגבר על מחלות שנגרמות מתזונה לקויה.
הפגישה הראשונה עם דיאטנית היא פגישת היכרות, במהלכה מתאמים ציפיות ומטרות. לאחר תשאול ואבחון אישי, קובעת הדיאטנית האם מעבר למפגש הנוכחי יש צורך במפגש נוסף או בסדרה של פגישות של הלקוח עם דיאטנית, במהלכן יקבל ייעוץ ובנייה של תפריט המותאם באופן אישי לגופו ולצרכיו.
מה מכיל התפריט שנותנת דיאטנית?
התפריט דיאטה שמקבל הלקוח מאותה דיאטנית יכול להיות תפריט צמחוני, טבעוני, בשרי, על פי סוג האוכל שאנו רגילים לאכול ועל פי שעות הארוחה בהם אנו רגילים לאכול. משך זמן התהליך וכמות הפגישות שנקבעת על ידי הדיאטנית תלוי בגורמים אישיים וביניהם: גובה הלקוח, משקל הגוף בתחילת התהליך, קצב חילוף החומרים ובנכונותו האישית של הלקוח לעשות ויתורים על מנת לחוות שינוי אמיתי.
מה ההבדל בין דיאטנית קלינית לבין דיאטנית, תזונאית או יועצת תזונתית?
התואר "דיאטנית" בשוק מובחן ממקצוע שנקרא "דיאטנית קלינית", שהיא מי שלמדה לימודים מאסיביים הכוללים פרקים רבים של כימיה וקיבלה הסמכה על ידי משרד הבריאות לספק תפריט דיאטה. כל תפריט דיאטה צריך להיות מאושר על ידי דיאטנית קלינית (וזהו המצב גם אצלנו, בחצי שירה, כשיש אישור וליווי של התפריט). יועצת תזונתית שאינה דיאטנית קלינית יכולה להיות מי שלמדה לימודי תזונה כגון לימודי נטורופתיה ולימודי תזונה טבעית.
(על פי חוק העיסוק במקצועות בריאות שנכנס לתוקף ביום 1/1/2011 רק מי שעומדת בתנאי החוק רשאית להיקרא דיאטנית או תזונאית ולהציג כך את עצמה את או מי שפועל מטעמה ככזה. תנאי החוק כוללים לימודי תואר ראשון במדעי התזונה, הכשרה מעשית של 6 חודשים ומבחן הסמכה של משרד הבריאות).
יש גם הבדלים בין סוגים שונים של דיאטניות. למשל, יש דיאטנית המגדירה עצמה כדיאטנית ספורט, כזו שבונה תפריט דיאטה המותאם אישית בשילוב בניית תוכנית אימוני ספורט לצורך עלייה או ירידה במשקל הגוף, עיצוב וחיטוב הגוף, עלייה במסת שריר וכו'. ישנם דיאטניות המגדירות עצמן כדיאטנית הוליסטית או דיאטנית טבעית שמאזנת בין גוף לנפש. הדיאטניות ההוליסטיות או הטבעיות, שקיבלו את הכשרתם כחלק מלימודי נטורופתיה במסגרת רפואה משלימה, בונות תפריט המותאם אישית לצורך פתרון בעיות מחלות גוף וגם לפתרון בעיות נפשיות.
לסיכום – מומלץ מאוד להיות מלווה על ידי דיאטנית בתהליך של הרזיה.
בחזרה לדף מאמרים